Članki

Ne gre in ne gre

Kaj se vam zdi, kaj je lažje? Gledati svet okoli sebe, se čuditi, zmajevati z glavo in se vdati v usodo. "Nič ne morem; karkoli naredim, mi ne uspe; ljudje niso hvaležni, samo izkoriščajo me; ja, dobrota je sirota; ves ta pokvarjen sistem, v kakšni državi živim, to je katastrofa …", ali čutiti v sebi moč, delovati, se truditi, migati, delati, načrtovati, a rezultat ni po pričakovanjih?

V prvem opisu ste v vlogi "ubogi jaz". Stanje "ubogi jaz" je stanje nemoči. Bolj ali manj ničesar ne morete, ker je okolje neprimerno, nerazumevajoče in za to niste vi odgovorni. Niste "krivi", da ste se znašli v takšni situaciji, ker so "krivi" drugi. Ljudem je zelo pomembno kdo je kriv za nastalo situacijo, odnos, razmerje. Občutite nemoč, a z iskanjem krivde potolažite svojo notranjost, saj v življenju vsi stremimo k temu, da nismo krivi. Ne želite biti krivi, ker ste zaradi tega slabi in ljudje vas ne bodo imeli radi. Če nas ne bodo imeli radi, bomo ostali sami. In nihče noče biti sam.

V drugem delu opisa pa delujete, se trudite, lahko tudi izčrpavate, a pričakovanih rezultatov ni. Po logiki in vseh zakonih posledice, bi rezultat moral biti samo en, a ni. Je čisto nekaj drugega in niti približno to, za čemer ste strmeli, delovali, pričakovali. Tudi takrat občutite nemoč. A ker krivde ne morete prevaliti na nič oz. nikogar navadno postanete jezni. Jezni, ker vam ni uspelo, ker ste spet izviseli, ker se trudite, a se vam zdi, da ste še vedno na začetku. Lahko se počutite tudi izgubljeni, ker se vam poruši notranji kompas. Notranji kompas so združena prepričanja, kaj in kako narediti, se obnašati, da nekaj dosežete. Takrat nastopi upor, začutite jezo. Sprosti se energija, ki je bila nakopičena v pričakovanju. Ta energija je bila namenjena uživanju v pričakovanem rezultatu, preplaviti bi vas moralo zmagoslavje, sreča, občutek zadovoljstva, vzhičenosti, navdušenja. A ker rezultat ni pravi in se ta energija mora vseeno sprostiti, se sprosti v občutku jeze. Ker živimo v omikanem svetu, te jeze ne morete pokazati. Stanje jeze tudi ni tisto pravo stanje, saj bi večino časa morali biti srečni in zadovoljni. Vsaj tako nam sporočajo mediji in okolica. Zato jo zadržite v sebi, potlačite in se počutite kot zadnji kekec na svetu. Ker niste v stanju "ubogi jaz", želite cepetati, kričati, razbijati, preklinjati, se jeziti, se upreti rezultatu.

Kaj lahko storite? Razjezite se, cepetajte, kričite, preklinjate. Vendar na pravi način, tako da ne poškodujete sebe in drugih, in tako da drugih z besedami ne ranite. Jeza je vaša energija in vaše čustvo, zato z njo urediti vi. Ne prelagajte te energije na druge.  Načinov je veliko, od športa, do preklinjanja, ko ste sami, od cepetanja, do kričanja v gozdu … v tem primeru idej ne zmanjka. Odstranite to jezo, da začutite izčrpanost ali da se začnete smejati, ko sebe poslušate preklinjati na WC-ju. Kričite, tulite, cepetajte, preklinjate, tecite, kolesarite, da vam zmanjka sape, moči in predvsem smisla, zakaj bi sploh še to počeli. Vsekakor pa odstranite energijo, ki vas oddaljuje od ravnotežja.

Ko boste spet uravnoteženi, zadihajte, otresite prah z obleke, kot se reče, in se pogovorite s sabo. Kakšna so vaša pričakovanja, koliko ste nestrpni, koliko dvomite v to, kar delate, kako to vpliva na vašo samopodobo, kaj si želite dokazati in na koncu, kaj lahko storite. Ko ste v stanju uravnoteženosti, analizirajte potek. Prišli boste do različnih odgovorov, kot so različne situacije v katerih se nahajate. Modra boste dobili idejo, kaj narediti drugače, morda vas priganja čas po nepotrebnem, morda ste prezahtevni do sebe, morda vam rezultat določa vašo ceno … Odgovori so v vas in nihče vam ne more dati bolj točnega odgovora kot vi sami sebi, če ste pripravljeni brskati po sebi brez neprijetnih občutkov, ker potem spet niste v ravnotežju.

Na koncu boste morda zadovoljni, da vam ni uspelo, saj bodo spoznanja prinesla več kot hiter rezultat. Ta spoznanja vas bodo vodila naprej, spremenila vas bodo in zato bo rezultat drugič drugačen. Slišim vas, ko pravite, da ste že siti vsega, utrujeni, da se vam ne da več, da si želite, da končno steče, da končno v miru zaživite. Bo, tudi to bo, z vsakim neuspehom ste bližje cilju in tik pred zoro je noč najtemnejša. Zato brskajte po temi, da bo dan lahko svetlejši.

več v FB skupini Čarobni odnos ali MMC