Članki

Prepričanja

Prepričanje naj bi nas vodilo do srečnega življenja in nas zaščitilo pred nespametnimi odločitvami in dejanji.

Iz knjige 8 moških – zakaj pa ne?

»Prepričanje se lahko zamenja takrat, ko oseba ozavesti, da to, kar čuti, da to, kar misli, da to, kar dela ni najboljše. Je škodljivo zanjo ali bližnjo okolico, zaradi tega težko živi, se obupno počuti, skratka, se odloči, da tega ne želi več in je tudi za to nekaj pripravljena storiti. Razumsko ji je jasno, da čustva, ki jih takšno prepričanje ustvarja, niso prava, so izkrivljena, nimajo realne podlage, a si razumsko ne more pomagati. Z razumom ne more ustaviti energije, ki poganja prepričanje in posledično čustvo.«

Prepričanja so pravila našega življenja. Določajo kaj je prav in kaj ne, kaj je sprejemljivo in kaj ne, kaj je dopustno in kaj ne, kaj je koristno in kaj ne, kaj je dovoljeno in kaj ne. Prepričanja so navodila, kaj naj počnemo, da bomo želeno dobili, dosegli. Prepričanja celo napovedujejo, kaj se bo zgodilo in kaj ne in še in še. Bolj ko so naša prepričanja podobna prepričanjem drugega človeka, bolje se razumemo in manj možnosti je za nesoglasja. Trdna prepričanja imajo še eno posebno lastnost. Hočejo imeti prav. Ne samo hočejo, imajo prav in pika, konec, ni debate.

Prva prepričanja smo dobili že v otroštvu od staršev, vzgojiteljev, učiteljev, sorodnikov in ljudi, ki so nas obkrožali, dobimo jih iz izkušenj, dogodkov, ki so se zgodila nam ali drugim ljudem in celo življenje nastajajo nova ali pa popravljamo in spreminjamo stara. Večina procesov je nezavednih, ker so glavno gonilo prepričanj energije čustev. Več čustvene energije, ki jo prepričanje ima, bolj trdno je. In zato je prepričevanje prepričanega neuspešno. Ljudje nevede ves čas drug drugega prepričujemo, ker imamo prepričanje, da imamo prav. Prepričani smo, da so naša prepričanja prava in prepričanja drugih ljudi, če niso enaka ali zelo podobna našim, napačna. Zato prihaja do nesporazumov, prepirov, jeze, užaljenosti, prizadetosti, ran srca in duše. Včasih vložimo preveč energije v to, da bi drugega prepričali, namesto da bi pogledali naša prepričanja. Kaj nas pravzaprav žene, da želimo nekoga prepričati v nasprotno kot trdi. Tanka meja je med tem, ko nekomu povemo, kaj si mislimo, kako mislimo, da naj bi bilo in med tem, da ga prepričujemo. Vsakokrat, ko pišem, se sprašujem, ali vam podajam misli v premislek ali vas prepričujem. Vsak tekst se da razumeti na različne načine in kaj iz napisanega izluščimo, je odvisno od naših občutenj.

Osebno mislim, da je to ena najtežjih stvari, ki jo predelujemo pri spoznavanju sebe. Ko začnemo pregledovati prepričanja, se v nas vse upre. Ne, to je čisto v redu, zakaj bi moral razmišljati drugače? Ne, to je čisto v redu, zakaj bi moral čutiti drugače? Ne, to je čisto v redu, zakaj bi moral reagirati drugače? Slišali ste že, ko se spremenimo, se spremeni svet okoli nas. Poglejmo kako to gre.

A se še spomnite Fabrizzija? Odziv na sporočilo je bil različen. Nekateri so delili, drugi samo prebrali. Ker so sporočila prihajala znova in znova, je nekatere to razjezilo, druge zabavalo. Ljudje, ki so sporočilo delili, so ga delili zato, ker je njihovo prepričanje, da se lahko zgodi nekaj hudega in so to želeli preprečiti.

Občasno beremo o spletnih napadih, odkupninah, izgubljenih datotekah, računalniških virusih in vsega tega ne razumemo prav dobro in premalo znanja imamo o računalniškem drobovju, raznih vratih in požarnih zidovih, da o ostalega nerazumljivega računalniškega jezika sploh ne omenjam. Če me vprašate, kako deluje računalnik, je to tako da ga prižgeš, in ko se poveže na internet, dela. Neznanega pa nas je strah. Sporočilo o hekerju Fabrizziju je bilo sporočilo strahu, in če je v nas trčil na energetski naboj strahu, se je ta aktiviral in sprožil delovanje. Pridružila se je še energija odgovornosti in potrebe po pomoči drugim. Skupek samo teh energij je dovolj močan, da nastane misel, ali bom dovolj hitro lahko posredoval, ali bom lahko preprečil, kaj če sem prepozen. Osebe, ki so sporočilo delile, so ga delile v dobri veri, da preprečijo nekaj hudega. Zgodilo pa se je nekaj drugega. Ljudje so se začeli jeziti in norčevati. Če se nekdo zaradi nas jezi ali se nam posmehuje, se ne počutimo dobro. Izgubimo življenjsko energijo, pade nam odpornost in tolerančni prag in ne počutimo se dobro. Zato posredujejo obrambni mehanizmi, ki dogodek potlačijo. Še vedno imamo enako prepričanje in naslednje takšno sporočilo bomo ponovno delili ali pa se odločimo, da ničesar več ne bomo delili, se bomo pa zato počutili izredno slabo, krivo, nevredno …

Ni se nam treba ukvarjati z vsemi prepričanji. Tudi kleti in podstrehe ne pospravljamo vsak teden, a če imate sredi dnevne sobe polito olje in vsakokrat, ko stopite nanj končate na riti, potem boste ta oljni madež poskušali odstraniti. Jeza, užaljenost, razočaranje, osramočenost … so sporočila, da v sebi nosimo določena prepričanja, ki aktivirajo čustvene energije, ki jih sami ne predelamo, ker to pričakujemo od drugih ljudi. Zato se v odnosu zapletemo in lahko postaja vse težavnejši.

Placebo efekt aktivira prepričanje. To je dokaz, da tisto v kar smo prepričani, kar verjamemo, deluje. A zdaj pridemo spet do ravnovesja, harmonije. Tudi moč prepričanja naj bi bila v harmoniji. Če je prepričanje premočno, če ima preveč čustvene energije, o njem ne moremo več presojati oz. presoditi. Tako velika energija povozi opozorilna čustva, razum, intuicijo. Če je takšno prepričanje ustrezno, ni problem, največkrat pa ima tako veliko količino energije neustrezno prepričanje. Če ste odraščali v črno-belem svetu, v svetu, kjer so stvari lahko samo pravilne ali napačne, kjer so ljudje samo dobri ali slabi, kjer nekateri ljudje delajo samo dobro ali samo slabo … potem so verjetno tako črno-bela tudi vaša prepričanja.

O prepričanjih bi lahko pisala še ves mesec, ampak samo z branjem si ne boste kaj dosti pomagali. Vsak dan dobimo veliko sporočil. Od nas je odvisno, kaj bomo s temi sporočili naredili. Ljudem svetujem, naj si postanejo pomembni. Postane naj vam pomembno, kaj čutite. Čustva nam povedo, kako mislimo o sebi, kakšno prepričanje imamo o tem in onem, kaj si zaslužimo in česa ne, ali nam bo uspelo ali ne, ali smo dovolj dobri ali ne, kaj bi morali dati sebi, pa si ne damo, ker ne znamo ali ne zmoremo.

Prepričanje lahko spremenimo, ko imamo občutje varnosti in notranje moči. Varnost in notranjo moč dobimo, ko nehamo pričakovati in zahtevati od drugih, ampak proces notranjih sprememb vodimo mi.

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos

Priporočam v branje

BODI PRIDEN. BODI PRIDNA.
NAJ SE SPREMENI
NAŠ NOTRANJI SVET