Članki

Moč besede

Beseda ima veliko moč. Beseda je lahko strup ali zdravilo. Beseda da polet ali človeka dotolče. Obljube in zaobljube so beseda. Beseda, ki se jo oprimemo. Po tem merimo, kako smo dobri. Če nam uspe, smo zadovoljni in ponosni, če nam ne, nas lahko še bolj dotolče. Ko nekdo ne izpolni obljubljenega, se lahko počutimo izdano, ponižano, nepomembno, zavrženo, prestrašeno … Verjeli smo. Rabimo rešilno bilko. A vse se začne in konča v nas. Naše misli so beseda. Moja, tvoja misel je beseda, ki telo zdravi ali zastruplja. Sami sebi lahko najbolj škodujemo. Zakaj ne bi to spremenili? Zakaj ne bi končno začeli imeti radi sebe?

Misli, ki se podijo po glavi, besede, ki odzvanjajo v nas, v meni, v tebi podnevi in ponoči. Besede, ki so jih izrekli starši pred dvajsetimi, štiridesetimi leti, besede partnerja, prijateljev, sodelavcev in nadrejenih, vedeževalk, besede, ki smo jih prebrali. Kaj lahko jemo in kaj ne, kaj vse povzroča bolezni, stranski učinki zdravil, horoskop, energijska čira-čara o slabih energijah, entitetah, urokih, zakletvah, karmi … Bombastični naslovi, kratki članki s premalo razlage, podane so nepreverljive črno-bele trditve, zaradi katerih lahko čutimo nelagodje, strah, neustreznost … Prepričanje je beseda.

Ko ljudem individualno svetujem in jih učim, kako izpraznijo šaro iz svojega telesa, me na koncu pogosto vprašajo, ali v ozadju uporabljam še kaj. Priznam, da se vsakokrat nasmehnem. Ne, ničesar ne uporabljam. Postopek je včasih tako intenziven, da nastopi glavobol, vrtoglavica, slabost … ki na koncu izzveni in ostane neopisljivo počutje, za katerega si želimo, da bi trajalo. Z besedo gradimo ali odstranjujemo notranje blokade. Tako moč ima beseda. Beseda ima močno energijo. S tem se začne Sveto pismo: »V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog. ....«

Ali obsojam, kritiziram, žalim, ranim, obtožujem … Ne kažimo s prstom, začnimo pri sebi. Jaz. Kaj delam jaz? Kaj delam jaz sebi? Kaj mislim o sebi? Zakaj se kritiziram? Zakaj se kaznujem? Zakaj se obtožujem in ponižujem? Zakaj hranim strah in demone? Ker pomagajo. Pomagajo pri masakru samega sebe. Tu nastopi nezavedno – podzavest. Če o sebi »v glavi mislimo dobro«, hkrati pa delamo v svojo škodo, je prava resnica drugačna, kot se prepričujemo. Naše življenje kaže temeljno prepričanje o nas samih v nezavednem ne glede na to, kaj mislimo v glavi. Odločitev je beseda. Kaznujemo sami sebi s pomočjo besede. Beseda vodi življenje. Dela je za naslednjih nekaj let dovolj. Kdaj se konča? Z zadnjim izdihom.

Upor nastane takoj, ko predlagam, da začnite o sebi misliti dobro, da se pohvalite, da spustite navezanost na nekaj ali nekoga, kar vam škoduje, da se ne ukvarjajte z drugimi ampak s seboj, da v tem trenutku ni važno nič drugega kot jaz. Vi. Ti. Šine misel: »Pa kaj je ta ženska zmešana? Ne.« Če boste pozorni, lahko fizično občutite upor, slabost ob tej misli. »Pohvalite se za malenkosti.« Čakamo na pohvale, na ljubezen, na sprejetost, na pomembnost, na vrednost. »Tako se trudim, ljubim, potrpim … in sem vedno znova razočaran/a!« Od drugih pričakujemo, želimo, se trudimo, silimo, izsiljujemo, pogojujemo, grozimo, jočemo, zbolimo, rabimo eno samo drobtinico prijazne besede. »Rabim besedo. Laži mi, vse bom verjel/a, samo daj mi besedo, ki jo rabim. Besedo, ki prinese olajšanje. Besedo, da lahko verjamem, da lahko upam, da mi da moč, da vztrajam naprej, ker s tvojo pomočjo lažje slabše ravnam s seboj.« Beseda ima moč. Beseda je zdravilo ali strup.

»Ne ni tako. Rad/a se imam, ne dovolim več, ampak se glasno postavim zase.« »Kul, odlično,« rečem. »Pa si ob tem miren, se dobro počutiš?« »Ja, nekaj časa, potem se prikrade dvom, kaj se bo zdaj zgodilo, počutim se krivo, ne morem spati, ponoči podoživljam dogodek. Če ne bi on/a …« in smo spet pri drugih.

Obrnite vase. Spoznajte sebe, da se boste lahko imeli radi. Poiščite besede, ki so postala prepričanja iz otroštva o neustreznosti, o nezaželenosti, nepopolnosti. Vrzite jih ven. Kako? Tako kot sem napisala. Vrzite jih ven. »Ne znam in to ne deluje.« Poiščite notranjega otroka in ga potolažite. »Ne gre, ne vidim, ne deluje, ne čutim.« Naredite prostorčke. »Nimam časa, sem zaposlen/a do zadnje minute naslednjih 150 let.« Ok, dovoli, da ti pomagam. »Hvala, a trenutno mi finance ne dovoljujejo. December je finančno naporen mesec, januarja so razprodaje, februarja je Valentinovo in si bom privoščila masažo, parfum in Janov koncert, marca grem na zadnje smučanje, aprila so že počitnice in gremo v toplice, maj je čas za piknike, junija je zaključek šole, obhajilo, valeta, julija odpotujemo v Grčijo, avgusta ob vikendih hodimo na morje, septembra je šola, oktobra grem na nekaj tečajev in delavnic, ki mi bodo pomagale, da osebnostno zrastem, novembra prihajam k sebi in se pripravljam na december.« Ok, razumem, nimaš časa, ne denarja. Imaš posnetke, poslušaj in poskusi sam/a. »Ne vem, ne odpre mi, nimam časa, slabo se sliši, nikoli nisem sam/a …« In vse to je res. Razumem, ker je trenutno v stanju, ko je res tako. »V redu, nikamor ne grem. Kadarkoli boš pripravljen/a.« Življenje je moje, tvoje. Odločitve so koraki na poti. In razumem.

Si pa nekaj želim. Želim si, da bi nekdo posnel film vzporednega življenja. Kakšno bi bilo naše življenje, če bi šli pet minut kasneje od doma, če ne bi dobili službe, ki si je tako veselimo, če se ne bi bali in bi naredili, če bi povedali, a molčimo, če bi molčali, ko preveč govorimo, če bi govorili o sebi, če bi sprejeli, spustili, sprejemali drugačnost, če bi bil naš cilj notranji mir, če ne bi masakrirali sebe, če bi spoznavali sebe … Zavrtite čas nazaj in poglejte, kaj vse je določilo, da ste tu, kjer ste. Kdaj nazaj se je že začela pot današnja vaša pot? Niti slutili niste, kaj vse boste doživeli, čutili. In ves čas so v vas besede. »Naredi to, naredi ono, ne smeš, moraš, kriv si, odličen si, poskusi, niti ne pomisli, da bi …« Zaradi teh, takšnih in drugačnih besed sprejemamo odločitve. Kako bi bilo, če bi vam nekdo zavrtel film in rekel: »Če boš naredil drugače, bo tvoje življenje boljše, lažje …« Ali bi še oklevali?

Spremenite sebe in spremenil se bo svet okoli vas. Včasih je za spremembo dovolj ena sama beseda.

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos

Priporočam v branje

ODLOČANJE V UMIRJENOSTI
KOMUNIKACIJA
ODLOČITVE