Članki

Ljubiti manipulatorja

Če se zaljubite v čustvenega manipulatorja, navadno preteče veliko časa, da ga zapustite. Ko ljubi, ljubi tako kot vas ni še nihče, in ko ne ljubi, vas dobesedno odrine kot vas ni še nihče. On ali ona, razlike v spolu ni. Zagotavlja vam, da ste edini zanj ali zanjo, v naslednjem trenutku pa ste zadnja smet na svetu. Privlačen je zaradi svoje moči, dober sogovornik, najboljši ljubimec, vreden, da se zanj potrudite, da mu pokažete, da ste ga vredni. In vedno znova se sprašujete: »Ali me ljubi?« Zmeda je popolna. V enem dnevu živite v nebesih in peklu.

Kako ga/jo zapustiti in se ne vrniti? Navadno ga/jo zapustite v afektu, in ko se energije pomirijo, ko energije odločenosti zmanjka, ko prevlada hrepenenje po njem ali njej, ko slišite vsa opravičila, njega ali njo v najboljši izvedbi, se z upanjem vrnete. In vse skupaj ponovite.

Dlje ko ste s takšno osebo, bolj ste ranjeni, bolj ste krivi, manj ste vredni, zamaje se vaša samopodoba, vaš življenjski kompas je zmeden, nič več vam ni jasno, ne veste več, kaj je prav in kaj ne, ne veste več, kako se živi v miru. Drama prevzame vaše življenje, vse se vrti okoli vajinega odnosa, vprašanja, odgovori, seciranje preteklih pogovorov, vsakodnevni čustveni stres pusti posledice. Ljubite ga/jo in se trudite, da bi ga/jo čim manj razjezili, prilagajate se, odpovedujete se svojim željam, dihati začnete z njim/njo.

Kako ven? Osredotočite se nase. Spraznite glavo vseh besed, stavkov, scenarijev. Poiščite vse ranjene, osamljene, žalostne, hrepeneče, ne dovolj dobre osebe v sebi in jih potolažite. Šlo bo počasi, a bo šlo.

Spravite osebo iz svojega telesa. Tu se ustavi. Ne zmorete več živeti brez njega ali nje. Pojdite postopoma. Vsakokrat, ko občutite čustvo nad 5, potolažite to osebo in čez čas vam bo uspelo.

Potem poglejte vajin odnos in vprašali se boste: »Kdo je to? Kaj ljubim na njem ali njej?« Vse kar je lepo, po čemer ste leta hrepeneli, ste dobili. Darilo. Veliko ljudi tega nikoli ne doživi. A to je vaše. To so vaša čustva, vaši občutki, to je v vas in nihče vam tega ne more vzeti. A to ste vezali na to osebo. Mislite, da vam vse to da lahko le ta oseba. V takšni silovitosti res, a le zato, ker doživljate tudi pekel. Dva silovita odklona, večna drama, kjer se stvari spreminjajo iz ure v uro, iz dneva v dan. Zaradi drame so čustva silovita, ki jih z uravnoteženo, stabilno, zrelo osebo ne boste začutili, pa čeprav bo med vama več ljubezni, več razumevanja, več stabilnosti, več zaupanja, več varnosti.

Tu se lahko vprašate, ali želite živeti še naslednjih 20, 40, 60 let živeti na ta način, z vzponi in padci, ali želite živeti v mirni ljubezni. Odgovori so v vas, ne v meni.

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos

Priporočam v branje

ZASVOJENOST Z DRAMO
PRIMERI ČUSTVENIH MANIPULACIJ
RANE PRETEKLOSTI