Članki

Prilagodljivost

Ljudje smo prilagodljivi in se skoraj na vse lahko navadimo. Kakor je to dobro, je lahko tudi slabo. Slaba stran tega je, da čez čas način življenja, počutje, reagiranje … postane »normalno«. Pozabimo, ne moremo si več predstavljati, kako je lahko tudi drugače. Tako kot »sit lačnemu ne verjame«, oseba, ki dolgo živi z občutki žalosti, razočaranja, izdaje, strahu, obupa, tesnobe … ne ve več dobro, kako je živeti brez tega, da se lahko tudi drugače počuti. Nekateri ljudje so jezni in jezo stresajo na vse in vsakogar, ki jim pride na pot. Njihovo ravnanje se jim zdi ustrezno in ne napačno. Veliko ljudi reče: »Bo že. Nekako.« In potem nekako tudi je.

Kako povedati osebi, da je lahko tudi drugače? Da včasih ni treba veliko, da se marsikaj spremeni in postane lažje in prijetneje. Kako povedati ljudem, v tisti sivi coni, kjer nekako kar gre, da je včasih dovolj, če sebi posvetimo nekaj minut na dan in je lahko za vse prijetneje. Drugih ne moremo spreminjati, lahko pa spremenimo sebe. Lahko spremenimo naš odziv.

Zakaj se sporečemo zaradi smeti, prazne role toaletnega papirja, na sredini stisnjene zobne paste, nepospravljenih čevljev … zakaj nam dvigne pritisk zamujanje, prestavljanje planov, zakaj smo razočarani, če nekdo nima časa za nas, če nas ne posluša, če se noče pogovarjati z nami? Zakaj zbadamo drug drugega pred znanci in prijatelji? Zakaj v postelji drug drugemu obrnemo hrbet? Zakaj smo užaljeni, odrezavi, zajedljivi, ali je »vrniti milo za drago« res prava odločitev, ki naju bo zbližala, da se bova imela še raje, da bova drug drugemu še bolj zaupala. Vprašajte se, kaj gre vam na živce, kaj vas jezi, kaj vas spravlja v slabo voljo? Koliko časa na dan ste slabe volje in zakaj? In končno, kako na vse to reagirate.

Če v odnosu pričakujete, da bo nekdo pozdravil vaše rane, skrbel za to, da boste srečni, da boste imeli občutek vrednosti, se motite. Najprej moramo to mi »imeti«. Imeti moramo »prostorček«, kamor si ti občutki lahko nalagajo. Ljudje vam dajo lahko najdražje pohištvo, opremo za celo hišo ali dve, a če stanovanja ali hiše nimate, bo vse skupaj ostalo na dežju. Za pohištvo morate imeti prostor. In ljudje nam dajejo vsak dan. Veliko, več kot sploh rabimo. Ampak tiste sitne energije so premočne, nadvladajo, neprestano eksplodirajo in zato se osredotočamo na slabo, na neprijetno, na tisto, kar nam ni všeč. In navadimo se na to, da je ves čas kaj narobe, da smo pogosto slabe volje in nimamo ne moči, ne volje, da bi v odnos vnesli smeh, sproščen pogovor, veselje ali preprosto samo bili.

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos

Priporočam v branje

ČUSTVENA POSODA
SKUPNI ZAČETEK
NOTRANJI PROCESI