Članki

Korist

»Imeti korist« ima lahko negativen prizvok. Pomislimo lahko na to, da smo se na račun nekoga okoristili, da smo dobili ali vzeli nekaj, s čemer bomo drugega za nekaj prikrajšali. Ampak za uravnovešeno življenje moramo delati stvari, ki koristijo. Ravno te koristne dejavnosti nas vodijo in omogočajo življenje, ki si ga želimo.

Učimo se, beremo, premišljujemo, ker imamo od tega korist. Vѐdenje je korist. Zaradi znanja se nam v življenju odpre več poti, imamo več možnosti, manj se zanašamo na vѐdenje ali »vѐdenje« drugih in zato je tudi manj možnosti, da nas zavedejo.

Delamo zato, ker imamo od tega korist. Plačilo je denar, izdelki, prijeten dom, samozadovoljstvo ...

Koristno je, če smo dovolj telesno aktivni. S tem ohranjamo oz. krepimo mišično maso. Zmoremo več in v primeru bolezni, ko telo potrebuje veliko energije za regeneracijo, le to pretvori najprej iz mišic in šele pozneje iz maščobe. Enako je pri hujšanju, zato je koristno, da migamo.

Koristno je, če poznamo svoje šibke točke. Na kaj čustveno »trznemo«, kaj nas vrže iz tira, kako doživljamo čustveno in kako razumsko. S tem vѐdenjem se izognemo dramam in spregledamo čustvene manipulatorje.

Koristno je, če prepoznavamo svoja čustva in občutke. Hitreje predelamo stres in ga ne povečujemo ali podaljšujemo.

Koristno je, če nadzorujemo svoj um. Kakor hitro ga spustimo iz vajeti, bo skupaj s čustvi in egom napletel stvari, ki z realnostjo nimajo veliko skupnega. Neskladje nastopi, ker svoj notranji svet projiciramo v zunanjega in neizogibno pride do trka – razočaranje, prepir, žalost, užaljenost, jeza …

Koristno je poslušati razum in srce. Razum lahko slišimo, ko ukrotimo um in imamo v srcu mir.

Še in še bi lahko naštevala, pa ne bi vsega zaobjela. To najučinkovitejše lahko naredimo sproti sami. Vprašajte se:

»Ali ta misel koristi meni in ljudem okoli mene?«
»Ali to počutje koristi meni in ljudem okoli mene?«
»Ali to obnašanje koristi meni in ljudem okoli mene?«
»Ali ta odločitev koristi meni in ljudem okoli mene?«
»Ali imam jaz in ljudje okoli mene kakršno koli korist od tega?«

Sprašujte se, ker to koristi. Koristi vam in ljudem, ki so ob vas, so vam pomembni, jih imate radi in jim želite vse najboljše in najlepše v življenju.

več v FB skupini Čarobni odnos in v knjigi Čarobni odnos

Priporočam v branje

NE POMENI NE. PIKA.
VZEMI ALI PUSTI
ZAVEDANJE